Dr. Túrós András

Szalaszenden, 1944. szeptember 27-én született. Első diplomáját az Egyesített Tiszti Főiskola BM tagozatán 1966-ban szerezte, majd a Szegedi Tanárképző Főiskolán is diplomázott. Rendőri pályafutását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon kezdte. A Szerencsi Járási Rendőrkapitányság vezetője 1972-77 között volt, majd az Ózdi Városi-Járási Rendőrkapitányság élére nevezték ki. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1978-ban doktorált. Az ózdi kapitányságról lett 1982-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Ezt a beosztást 1989-ig töltötte be, amikor belügyminiszter-helyettesi, egyben országos főkapitányi beosztást kapott. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének közbiztonsági helyettese 1991-ben lett, később az ORFK közbiztonsági főigazgatója volt 1996-ban történt nyugállományba helyezéséig. Altábornaggyá a köztársasági elnök 2005-ben nevezte ki.

Nyugállományba vonulása után a Szerencsejáték Zrt. ügyvezető igazgatója, majd a Magyar Posta, később a Magyar Villamos Művek vagyonbiztonságért felelős igazgatója volt. A MÁV Rt. biztonsági igazgatójaként 2004-től 2014-ig dolgozott.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnökévé 1997-ben választotta meg a közgyűlés, azóta vezeti az önkéntes bűnmegelőzők országos szervezetét. Irányítása alatt lett a Polgárőrség az ország legnagyobb és legelismertebb, kiemelten közhasznú civil szervezete, amely a társadalmi elismertség mellett az állam törvénybe foglalt elismerését is kiérdemelte. Méltán vált az OPSZ Hungarikummá.